Wat is gin en welke soorten zijn er eigenlijk? Leuke weetjes over het hoofdingrediënt van de welbekende gin-tonic lees je hier.

Wat is gin?

Om gin te maken heb je twee belangrijke ingrediënten nodig: ‘botanicals’ en pure alcohol. Botanicals is een verzamelnaam voor alles wat plantaardig is en gedistilleerd kan worden: bloemen, zaden, wortels en kruiden. De alcohol is niets anders dan wodka. Eigenlijk is gin dus flavoured wodka.

London Dry en Distilled gin 

Deze twee typeringen geven aan welk productieproces is gebruikt voor de gin. Voor London Dry gebruikt men alleen graanalcohol en alle botanicals (kruiden en specerijen) moeten ineens worden gedistilleerd. Hierna mag alleen water worden toegevoegd. Voor Distilled Gin mag elke soort alcohol worden gebruikt en mogen ook verschillende distillaten met elkaar worden gemengd. Op die manier kunnen ook fruit en delicate botanicals in een gin worden verwerkt.

Dutch courage

Jenever, het Hollandse drankje dat de Engelse soldaten gezond moest houden tijdens de oorlog, gaf ook wat extra moed. Engelse soldaten noemden dit Dutch courage en namen de drank mee terug naar huis. Daar raakte het land geleidelijk aan verslingerd aan zijn eigen versie van dit distillaat, dat ze daar gin noemden. Het enige dat nog herinnert aan de Nederlandse voorloper is de jeneverbes.

Drink je gin ook puur? 

Eigenlijk niet. Maar het is heel interessant om het eens te proberen! Zo kun je heel goed leren wat de verschillende botanicals zijn die elke gin kenmerken. Proeven van gin doe je net als wijn: ruiken en slurpen. Uiteraard kun je gin ook drinken in een gin-tonic.

Wat proef je?

Het belangrijkste, maar ook het enige verplichte ingrediënt in gin is de jeneverbes. Alle andere botanicals staan eigenlijk in dienst van dit besje, dat een zoetige smaak van dennennaalden en fris citrus heeft. Andere veelvoorkomende botanicals zijn zoethout, korianderzaad, engelwortel en kaneel. Elke gin heeft een eigen samenstelling en een andere smaak!

Comment