Wijn uit Portugal

Portugal is door haar ligging aan de Atlantische Oceaan van oudsher een land van zee- en koopvaarders. Al in de Romeinse tijd werden Portugese wijnen verscheept naar Rome. Er groeien tientallen bijzondere inheemse druivenrassen in het land. De beroemdste wijnen uit Portugal zijn waarschijnlijk wel de zoete port en de frisgroene vinho verde.

In het uiterste zuidwesten van Europa, op het Iberische Schiereiland, ligt Portugal. Portugal is door de geografische ligging altijd enigszins afgeschermd geweest van de rest van Europa. In het oosten vormen bergen en bossen een natuurlijke grens met Spanje. Met een kustlijn van meer dan 800 kilometer is het niet vreemd dat Portugal altijd sterk op de zeevaart en overzeese handel gericht is geweest. Het land kent talrijke inheemse druivenrassen en maakt interessante wijnen in alle soorten en maten, waarvan de zoete versterkte port-wijnen en frisse lichte Vinho Verdes waarschijnlijk de meest beroemde zijn.

De geschiedenis van de Portugese wijnbouw gaat duizenden jaren terug. Waarschijnlijk introduceerden de Phoeniciërs de eerste druivenstokken in Portugal. De oude Romeinen verbouwden ook wijn in het land. Tijdens de Arabische overheersing in de vroege middeleeuwen lag de wijnbouw in Portugal enige tijd stil. Toen het land onafhankelijk werd tijdens de Reconquista, in de 12e en 13e eeuw, bloeide de wijnbouw weer op. Er werden veel nieuwe wijngaarden aangeplant, met zowel inheemse rassen als internationale druiven uit de Bourgogne en andere Franse gebieden. Van het eiland Madeira kwam de moscatel-druif en uit Kreta werd de malvasia geïmporteerd.

Portugal onderhoudt sinds de Reconquista nauwe banden met Engeland. Toen Engeland in de 17e eeuw in oorlog was met Frankrijk, konden ze geen Franse wijnen meer importeren. Ze richtten zich daarom bijna volledig op de import van Portugese wijnen. In een poging de wijnen te conserveren op de lange zeereizen, zijn de beroemde versterkte zoete port-wijnen ontstaan. Overigens was niet alleen Engeland, maar ook Nederland een grote afnemer van Portugese wijnen. De populariteit van port groeide zo hard, dat in de 18e eeuw de vraag naar portwijnen groter was geworden dan het aanbod. Om te voorkomen dat er kwalitatief minder goede ports geproduceerd zouden worden om aan die vraag te voldoen, stelde de Portugese regering in 1756 de allereerste 'appellation d'origine contrôlée' ter wereld in. Port mocht alleen gemaakt worden in een aangewezen gebied, volgens een streng gecontroleerd procédé.

1986 was voor de Portugese wijnbouw een belangrijk jaar. Toen trad het land toe tot de Europese Unie. Toetreding betekende dat Portugal moest gaan concurreren met andere Europese wijnlanden. Om de kwaliteit van de Portugese wijnen te vergroten, deden zowel de Portugese regering als de Europese Unie grote investeringen in de wijnbouw. Tegenwoordig maken veel Portugese wijnbouwers dan ook gebruik van de nieuwste technieken.

Wijnbouw

In Portugal heerst een gematigd maritiem klimaat met warme zomers en natte winters. De kustgebieden staan sterk onder invloed van de Atlantische Oceaan. In de bergachtige gebieden valt er veel neerslag, terwijl het in het binnenland droog en heet kan worden. De variaties in klimaat en bodemsamenstelling (en de vele inheemse druivenrassen) zorgen ervoor dat er ontelbaarveel verschillende
wijnen in het land geproduceerd worden.

Bron: Portugese Ambassade, Economische Afdeling

In sommige gebieden, bijvoorbeeld de DOC Vinho Verde, worden nog traditionele wijzen van wijnbouw toegepast. Omdat veel boeren naast druiven ook andere gewassen voor eigen consumptie telen, hebben ze manieren ontwikkeld om de druiven op een zo klein mogelijke oppervlakte te verbouwen. Een van die manieren is een methode die 'enforcado' wordt genoemd. Hierbij laat de wijnbouwer de druivenstok metershoog in een boom klimmen. Het oogsten is een hele klus en moet gebeuren met lange ladders. Andere wijnboeren groeien hun druiven op hoge pergola’s. Onder de pergola’s verbouwen ze dan andere gewassen.

Druivenrassen

Portugal kent groot aantal inheemse druivenrassen. In geringe mate staan er ook internationale druivenvariëteiten aangeplant, waaronder cabernet sauvignon, syrah en chardonnay. Bekende inheemse blauwe druiven zijn de touriga nacional, tinta francesca, tinta barocca, arinto en periquita. Voor witte wijnen worden onder meer de inheemse loureiro, alvarinho en encruzado gebruikt.

Classificatie

Vanaf het begin van de 20e eeuw hebben steeds meer Portugese wijngebieden een wettelijk beschermde herkomstbenaming gekregen. De bekendste zijn Vinho Verde, Dão en Douro. De wijngebieden worden als volgt ingedeeld:

  • Denominação de Origem Controlada (DOC): vergelijkbaar met de Franse Appellation d’Origine Contrôlée. Dit zijn de wijnen van superieure kwaliteit, die moeten voldoen aan de strengste eisen
  • Indicação de Proveniência Regulamentada (IPR): vergelijkbaar met de Franse Vin Délimité de Qualité Supérieure. Deze wijnen moeten ook aan redelijk strenge eisen voldoen
  • Vinho Regionais (VR): landwijn, vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays. Deze wijnen komen uit een bepaalde regio in Portugal. De Vinho Regional is een categorie die erg populair aan het worden is. De regio wordt op het etiket aangegeven
  • Vinho de Mesa: tafelwijn, vergelijkbaar met de Franse Vin de Table. Deze wijnen kunnen uit verschillende druiven bestaan, die uit geheel Portugal kunnen komen. Op het etiket staat alleen dat de wijn uit Portugal komt.

Bent u nieuwsgierig naar wijnen uit Portugal? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Comment