Arrogant Frog Limited Edition

In juli 2015 zijn we met een groep collega ondernemers van Gall & Gall op wijnstudieries geweest naar de Languedoc. Hierbij hebben we onder meer een bezoek gebracht aan Domaines Pail Mas, bekend van de Arrogant Frog wijnen. Deze succesvolle serie wijnen worden al enkele jaren bij Gall & Gall verkocht. 

De Arrogant Frog wijn komt uit de Languedoc, dit ligt in het zuiden van Frankrijk. De wijngaarden liggen vlakbij de Middellandse Zee en zijn beplant met onder andere de druivensoorten Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carignan, Cinsault, Viognier, Marsanne, Sauvignon Blanc en Chardonnay.  De wijnmaker van deze Arrogant Frog heet Jean Claude Mas, een fransman die wel van wat zelfspot houdt. Hij neemt de familie wijngaarden van zijn broer over, gaat wijn produceren en exporteren en wordt uitgeroepen tot Entrepreneur van het jaar (2006) in Frankrijk.

Ondertussen zijn de nieuwe wijnlanden opgekomen zoals Zuid-Afrika en Australië en Jean Claude realiseert zich dat de Fransen kampen met een imago probleem. Ze worden in de overzeese gebieden grof, arrogant en chauvinistisch gevonden. Als een Fransman zegt dat een wijn goed is en jij vindt hem niet lekker, dan begrijp je er niks van, zo’n houding. Dat moest veranderen vond Jean Claude. Wat volgens Jean Claude ook moest veranderen was het feit dat de Fransen altijd alleen maar bezig geweest zijn met het maken van wijn die zij lekker vonden, terwijl de nieuwe wijnlanden wijn produceerde die de consument lekker vond.

Arrogant Frog Wijnen

Door deze twee dingen, de arrogantie van de Fransman en de wijn maken die de consument lekker vindt, ontstond de wijn Arrogant Frog. De naam arrogant was snel bedacht en Jean Claude sloeg zelf aan het tekenen. Uiteindelijk huurde hij een professional in, die een kikker tekende met een smoking aan, een wandelstok in z’n hand, een alpinopet op z’n hoofd en… een arrogante blik. De benaming werd Arrogant Frog in het Engels, makkelijk uit te spreken voor onder anderen de Australiërs, één van de landen waar de Arrogant Frog wijnen naar toe geëxporteerd worden.

De slogan die wordt gevoerd bij de Arrogant Frog wijnen is “dare to be different” en dat doen ze natuurlijk al door hun naam en logo, maar ook zeker door hun marketing aanpak. De kikker heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een soort “stripfiguur”. Zo zie je hem natuurlijk terug in vele gedaanten op het wijnetiket maar is hij ook aanwezig in menig reclame campagne. De kikker (Arrogant Frog) die een ster werd met een klein beetje arrogantie, klein beetje maar, maar wat wel een geweldig heerlijke wijn is.

Samen met Jean Claude Mas

Samen met Jean Claude Mas

 

Voor meer info over de Arrogant Frog: http://www.arrogant-frog.com/

Beeldmateriaal: Arrogant Frog

Comment