Domaine Drouhin

Maison Joseph Drouhin bestaat al 130 jaar. Het is één van de weinige wijnbedrijven in de Bourgogne dat nog steeds door één familie gerund wordt. Inmiddels staat al de vierde generatie aan het roer: zus Veronique Drouhin is de wijnmaakster, broer Philippe Drouhin is verantwoordelijk voor de wijngaarden en oudste broer Fréderic Drouhin is de algemeen directeur.

Maison Joseph Drouhin maakt mooie wijnen van ingekochte druiven en heeft vele eigen wijngaarden. Meer dan tweederde van de wijngaarden is geclassificeerd als premier of grand cru.  In de  noordelijke Chablis regio nemen zij een bijzondere plek in. Daar heeft vader Robert Drouhin, de vader, wel voor gezorgd!

Rond 1960 lagen in de Chablis veel wijngaarden er verwaarloosd bij. 100 jaar daarvoor had de druifluis alle wijngaarden verwoest en er was nog weinig ondernomen om  dit weer op te bouwen. Robert Drouhin zag  het potentieel van deze wijngaarden. Bovendien had hij als pionier de kans om als eerste de beste stukken grond te kopen.

Hij bekeek oude landkaarten waarop de verschillende wijngaarden waren aangegeven, sprak met lokale bewoners die al 50 jaar in de streek woonden, bestudeerde de verschillende stukken grond minutieus en analyseerde alle Chablis proeverijen die hij met zijn vader had bezocht. Zo wist hij als eerste de allerbeste wijngaarden te selecteren..  En hij kocht de 18e eeuwse watermolen ‘Vaudon’ vlakbij de premier cru wijngaarden. Van daaruit ontstond de Chablis Réserve de Vaudon.  Een biologische Chablis die mijn hart gestolen heeft, zo prachtig van smaak!

De Chablis Réserve de Vaudon heeft een hele zachte, ronde aanzet en vervolgens een mooie verfrissende zuurgraad. Maar het blijven hele zachte zuren die de minerale smaak goed in balans houdt. Met een heerlijke afdronk!  Een genot bij pasta met een romige saus met vis. Ook Winespectator en Wine Advocate beloonde deze wijn rijkelijk met 90 punten.

Maar ik ben zeer enthousiast over al hun wijnen. De witte Rully behoort ook tot één van mijn favorieten. Een wijn uit de zuidelijke Bourgogne met een rijkere smaak. Fantastisch bij gebakken gamba’s.

En de Joseph Drouhin AC Bourgogne Pinot Noir en de AC Côtes-de-Nuits-Villages zijn rode Bourgognes zoals ze horen te smaken: sappig, fris, fruitig met veel kersenfruit. Heerlijk lichtgekoeld bij paté of pasta met truffelolie en paddenstoelen.

Hoogste tijd voor een kennismaking  met de wijnen van Joseph Drouhin

In Beaune beschikt Maison Joseph Drouhin over de grootste en één van de allermooiste ondergrondse wijnkelders die ik ooit heb gezien. Meterslange gangen eindigen in een schitterend ondergronds proeflokaal. Hier kun je een selectie van de meest gerenommeerde Bourgognes proeven, een absolute aanrader als je in de buurt bent! 


Voor meer info over Valdivieso: http://www.drouhin.com

Beeldmateriaal: Joseph Drouhin

Comment