Valdivieso

Het Chileense wijnhuis Valdivieso is al sinds jaar en dag een familiebedrijf, maar de wijnmaker is geen geboren Valdivieso. Wijnmaker Brett David Jackson (1968) komt uit Nieuw-Zeeland. Voordat hij naar Zuid-Amerika kwam, werkte hij behalve in Nieuw-Zeeland ook in Zuid-Afrika en Californië. Brett heeft Valdivieso groot gemaakt, maar is heel bescheiden gebleven. Hij is het prototype van een wijnmaker: een bedachtzame man die het liefst met zijn vak bezig is en niet graag op de voorgrond treedt. Hij is gefocust op de wijngaard. Alles is erop gericht om gezonde rijpe druiven binnen te halen, waar je makkelijk en zonder al te veel ingrepen goede wijn van kunt maken. Hij laat de natuur haar werk doen. Wat ik zo knap vind, is dat hij, met zijn team, de stijl en de kwaliteit van de wijn oogst na oogst constant weet te houden. Wijnen van Valdivieso zijn vol, soepel en toegankelijk. Elk jaar is goed en dat geeft de zekerheid dat je altijd iets lekkers koopt voor een prettige prijs.”

Bubbels als basis

Valdivieso bestaat al meer dan een eeuw, maar maakt pas sinds 1980 ‘gewone’ wijn. Het huis begon in 1879 als producent van mousserende wijnen. Het was de eerste maker van bubbels in Zuid-Amerika en nog steeds staat Valdivieso daarom bekend in Chili. Bij Gall & Gall worden ook mousserende Valdivieso’s verkocht, maar de ‘gewone’ witte en rode wijnen zijn veel bekender. Brett Jackson heeft die wijnen een eigen gezicht gegeven.

Fruit voorop

Wijnen van Valdivieso zijn vol fruitig, geconcentreerd  en in balans. Om dat te bereiken, besteedt Jackson veel aandacht aan het werk in de wijngaard. Valdivieso heeft eigen wijngaarden in Curicó Valley, 200 km ten zuiden van Santiago de Chile. Ook worden er druiven gekocht van zelfstandige wijnboeren in de buurt met wie het bedrijf samenwerkt. Tijdens de oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, zodat alleen gezonde, rijpe druiven in de kelder komen. Om de fruitige stijl te behouden, komen de wijnen maar kort in contact met eikenhout, net lang genoeg om de wijn soepel en zacht te krijgen, maar nooit zo lang dat het hout overheerst. Het fruit staat voorop.

Valdivieso

2010: aardbeving tijdens de oogst

Voor Brett Jackson was de oogst van vorig jaar de indrukwekkendste ooit. Chili werd tijdens de pluk namelijk getroffen door een aardbeving. De oogst dreigde verloren te gaan en in de kelder liep de gistende wijn uit de gescheurde vaten. Jackson: “Het was een bizarre situatie waarin iedereen zich heeft ingezet om de druiven en de wijn te redden. Van sommige medewerkers waren de huizen verwoest. Gelukkig kon Valdivieso iets terugdoen door hun tijdelijk onderdak te bieden.”

Mediterraan klimaat in Chili

Valdivieso ligt in Lontué, in de Curicó Valley, een streek met ideale omstandigheden voor wijnbouw.’s Winters valt er regen, ’s zomers is het er warm en droog, met een groot temperatuurverschil tussen dag (35 °C) en nacht (12 °C). Hierdoor rijpen de  druiven langzamer, ontwikkelen ze zoveel aroma en kleur en behouden ze hun zuren.


Voor meer info over Valdivieso: http://www.valdiviesovineyard.com/

Beeldmateriaal: Valdivieso

Comment