Aperitief

Aperitieven

Champagne of prosecco als de gelegenheid dat vereist. Anders brengt een goed gekoelde Fino of Manzanilla de eetlust wel op gang. Als u minder van witte wijn houdt, probeer dan eens een Beaujolais of rode Sancerre, regelrecht uit de koelkast.

Comment

Kalfsvlees

 

Gebraden kalfsvlees: een zachte, rijpe wijn is het beste, zoals een oude rode Bordeaux, Bourgogne of Rioja. Of anders een een stevige, op eikenhout gelagerde Chardonnay uit Bourgogne.

Kalfsvlees in roomsaus: Pouilly-Fumé, Sancerre of bijvoorbeeld een Riesling uit de Elzas.

Kalfsvlees in Marsalasaus: een krachtige Pinot Gris uit de Elzas is lekker hierbij.

Biefstuk: Tanninerijke rode wijnen zoals een Argentijnse Malbec of een italiaanse Chianti

Koud vlees: Bij ham, rosbief, vleespastei of salami past een fruitige rode Bordeaux of Rhône wijn het best. Probeer ook eens een Pinot Gris uit de Elzas. U zult verstelt staan van deze heerlijke combinatie! 

Comment

Comment

Gevogelte

eend.jpg

Eend

Eend: Rijke rode wijn zoals bijvoorbeeld een Pomerol, Saint-Emilion,  Californische Pinot Noir of een krachtige Shiraz.

Kip

Kip in roomsaus: bij zulke gerechten hoort een wijn met karakter, zoals een Pinot Gris uit de Elzas of een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc.

Gebraden kip: bijna elke rode wijn is lekker bij kip. Probeer ook eens een geurige witte, zoals een Chardonnay uit de Nieuwe-Wereld.

Kippenleverpaté: een droge witte uit Bourgogne of Bordeaux, of zelfs een Viognier.

Kippastei: probeer hierbij een Chileense Cabernet Sauvignon of Merlot.

Koude kip: drinkt u hierbij graag een rode wijn, kies dan voor een lichte rode wijn. Drinkt u liever wit, kies dan voor een wijn met spirit, bijvoorbeeld uit het Rhône gebied of Rioja.

Kalkoen

Bij kalkoen kun je zowel witte als rode wijn serveren. Als u voor wit kiest, neem dan een stevige witte bourgogne of een chardonnay, vol en rijk van smaak. Hebt u liever een rode wijn, dan kiest u het best voor een fruitige rode wijn, met een sappige smaak en weinig tannines. Een cru uit Beaujolais is hiervan een mooi voorbeeld, maar ook een bordeauxwijn is een uitstekende keuze. Vooral wanneer u wijnen uit de Libournestreek neemt. Die zijn voornamelijk gemaakt van merlot. Ook onder de nieuwewereldwijnen zijn er heel wat kandidaten, zoals wijnen van niet-houtgerijpte cabernet sauvignon of malbec.

Parelhoen

Bij parelhoen neemt u best een sappige rode wijn, omdat het vlees wit en iets droger is. Met sappig bedoelen we een wijn die een volle mond van rood of zwart fruit heeft. Hoe sappiger de wijn, hoe sappiger het vlees zal worden. U kan bijvoorbeeld kiezen voor wijnen uit de Rhônevallei zoals Gigondas of Hermitage of Italiaanse wijnen zoals Chianti Classico.

 

 

 

Comment

Comment

Vis & Schelpdieren

 

Variatie per vissoort

De vissoort heeft invloed op de wijnkeuze. We maken onderscheid tussen witvis zoals koolvis, kabeljauw en pangasius en vette vis zoals tonijn en zalm. Combineer witvis met witte wijnen zoals Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, een witte Bourgogne of een goede mousserende wijn. Bij vette vis passen lichte rode wijnen zoals een Pinot Noir, Gamay, Sangiovese of Grenache. Probeer ook eens een rosé ter vervanging van een volle, witte wijn zoals Chardonnay.

De bereidingswijze bepaald

De bereidingswijze bepaalt ook mee welke wijn past. Bij gefrituurde vis passen wijnen met bubbels zoals Champagne, Prosecco of Cava. Als u niet van mousserende wijnen houdt probeer dan de Portugese Vinho Verde, een lichte witte wijn. Een Sauvignon Blanc of Pouilly-Fumè is lekker bij gepocheerde vis. Bij gegrilde vis passen volle witte wijnen zoals Tavel, Condrieu of Californische Chardonnay of een lekkere rosé. Bij lichtgebakken witvis past een droge witte wijn zoals Entre-deux-mers, Chablis, Pouilly-Fuissé, Chenin Blanc, Soave, Verdicchio of witte Rioja. Bij vis gebakken in vettige sauzen past een droge witte wijn met een volle smaak zoals Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Pinot Blanc, Chardonnay of Chablis. Barbecuen met vis? Kies dan voor een witte wijn zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc of Pinot Blanc. Gerookte vis heeft vaak een sterke smaak, hierbij past een Pouilly-Fumè, Sancerre of een Californische Fume Blanc of een Pinot Noir.

Pas op met pittig

Pas op met specerijen zoals kerrie, cayenne, sambal en paprika en pittige Aziatische gerechten. Deze overheersende smaken kunnen de wijnsmaak compleet doen vervagen. Wilt u bij uw pittige gerecht toch graag wijn drinken, kies dan voor fruitige rode wijnen of lichtzoete witte wijnen zoals Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas of een lichtzoete Riesling van de Moezel.

Schaaldieren

Koude kreeft: dit vereist echt een eerste klas Bourgogne of iets vergelijkbaars uit de Nieuwe-Wereld.

Kreeft thermidor: dit gerecht geeft u de kans een oude Bourgogne of Hermitage Blanc tevoorschijn te halen.

Gevulde Krab: droge Riesling of witte Rhône wijn.

Schelpdieren

Kaviaar: hier is een mooie, goede champagne of prosecco heerlijk bij.

Oesters: een Chablis of Sancerre Pouilly Fumé.

Mosselen met frieten: Muscadet, Italiaanse Pinot Grigio.

Sushi

Een geurige Chardonnay uit de Nieuwe-Wereld.

Comment

Comment

Lamsvlees

Lamsvlees

Lamskoteletten: elke geurige rode wijn is prima bijvoorbeeld een Rioja, Gran Reserva of een rode Bordeaux met klasse.

Geroosterd lamsvlees: deze klassieke schotel verdient een goede rode Bordeaux. Als u liever witte wijn drinkt, kies dan voor iets geurigs en droogs, zoals een Pinot Blanc.

Herderspastei: hierbij past een Côtes du Rhône of een Crozes Hermitage perfect.

Comment

Comment

Varkensvlees

Varkensvlees

 

Varkensvlees wordt tot het witte vlees gerekend. Veel varkensvlees zal dus ook goed samengaan met witte wijn. Over het algemeen zullen dat wijnen zijn die een flinke ‘body’ moeten hebben. Maar als er bijvoorbeeld een zoetzure saus, zoals in de Oosterse keuken, bij geserveerd wordt, kan dat toch een verrassende combinatie opleveren. Er zijn echter ook delen van het varken en bereidingswijzen die om een uitgesproken rode wijn vragen, zoals met spareribs vaak het geval is.

Babi Pangan: Dit gerecht uit de Oosterde keuken vraagt om een vrolijke witte wijn met zoete tonen, zoals een Gewürtztraminer uit de Elzas. Een niet droge Rosé kan ook mooi matchen.

Cordon Bleu: Aangezien hier kaas en ham om de hoek komen kijken kan men kiezen voor een rode of een witte wijn. Al naar gelang de voorkeur. Bij wit denken we aan een volle Chardonnay uit de Nieuwe Wereld, of witte Rioja.

Ham: Gekookte ham: Lichte charmante wijnen zoals Pinot Blanc, Pinot Grigio, Orvieto, of lichte rosé.

Gekookte ham: Wijn met karakter, zowel wit als rood, maar dan zonder tannine. Kijk rond in de Loirestreek. Touraine, rood en wit. Een Champagne met een licht zoetje (als tegenhanger van het zout) kan ook uitgeprobeerd worden.

Karbonade: Ook hier weer een keus tussen wit en rood. In tegenstelling tot wat men zou verwachte is de rode wijn beter passend bij een lichte, rosé gebakken karbonade, terwijl bij een doorbakken stuk vlees witten wijn heel mooi kan passen. Wel een witte met een vol karakter, dus kom je snel bij Chardonnay uit de Nieuwe Wereld, of een Viognier uit Zuid Frankrijk. Bij rood kijkt men in Duitsland en Oostenrijk.

Rollade: Hier hangt veel af van de bereiding en begeleidende saus. Bij sauzen met zuren kies een stevige Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, of een droge Rosé uit de Provence of Loire. Met een stevige bruine saus, zoek het gerust in een klassieke rode wijn. Bordeaux, Piemonte (Barolo), Chianti, maar ook het zuiden van Italië levert stevige wijnen zoals die van de druiven Nero d´Avola en Negroamaro. Zeg ook maar ja tegen een Rioja, en een Carmenère? Daar kan men ook heel gelukkig mee worden.

Spareribs: Kies hier voor rode wijnen met een licht zuur. Bijvoorbeeld wijnen uit de Languedoc, zoals Minervois, Corbières, maar ook rode wijnen uit Duitsland en Oostenrijk. Primitivo of Zinfandel.

Varkenspâté: Wijnen met zuren, zoals de Sauvignon Blanc en jonge Chenin Blanc/Steen of een rode, frisse wijn zoals Beaujolais of een gekoelde Carbenet Franc uit de Loire.

Varkenshaas: Ook hier is het het allerbelangrijkste te weten hier de begeleidende saus smaakt: met zoet: Neem dan ook een witte wijn met zoettonen, zoals een Gewürtztraminer, een houtgelagerde Chardonnay.

Braadworst: Rode wijnen, hout gelagerd, uit landen ronde de Middellandse Zee, die krachtig weerwerk bieden tegen het stevige vet.

Gekookte worst: Hier kan men een niet hout gelagerde Chadonnay tegenaan zetten. Ook een Gewürtztraminer of een Grüner Veltliner kan men er rustig naast schenken. Wil je een passende rode wijn? Pak dan een Elzasser Pinot Noir of en Italiaanse Bardolino.

Gerookte worst: Neem een wijn uit de Rhône of eentje met Syrah/Shiraz. Ook wijnen met Tempranillo, zoals veel wijnen uit Spanje. Rode wijnen uit de Nieuwe Wereld, zoals de Pinotage, de Malbec en Carmenère. Maar wie een voorkeur heeft voor wit moet een een Viognier proberen.

Salami: Zoek het maar in Italië: een rode wijn uit Veneto of Piemonte, of ga naar Puglia of Sicilië. En als u ertussenin ook iets aantreft dat rood is, gewoon doen zoals wijnen uit Campania.

 

Varkens-entrecôte: een goede Pinot Noir.

Comment

Comment

Pasta

Pasta

Met Bolognese saus: een Italiaanse rode wijn, bij voorkeur een Chianti Classico.

Met Napolitaanse saus: ook bij voorkeur een Italiaanse rode wijn.

Met een saus van schaaldieren: bijna elke Italiaanse witte wijn is lekker bij deze pasta, zoals bijvoorbeeld een lekkere Pinot Grigio Bianco.

Met pesto saus: ook bij deze pasta is een Pinot Grigio heerlijk, hoewel een simpele niet op eikenhout gelagerde Chardonnay ook prima is.

Comment

Comment

Dessert, Kaas & Noten

 

 

Kies een mousserende zoete wijn bij vers fruit


Vers fruit bevat veel zuren. Als je daarnaast wijn drinkt, geeft dat soms een dunne, metaalachtige smaak. Zoete en mousserende wijnen zijn bij fruit een goede combinatie, een frisse Moscato d’Asti bijvoorbeeld. 

 

Chocoladetoetjes

Chocolade is enorm aromatisch, dus een goede balans met dessertwijn is niet altijd even makkelijk. Er zijn maar weinig wijnen die je met chocolade kunt combineren. Ga voor een goede port of Banyuls (wordt wel gezien als dé chocoladewijn), zegt wijnschrijver Natalie MacLean. Bij melkchocolade raadt ze een Muscat de Beaumes-de-Venise of een Hongaarse Tokaji aan. Meer bittere chocola gaat goed met Amarone, een relatief droge rode wijn uit Veneto in Italië. Voor fruit gedipt in chocolade vindt ze Eiswein een echte aanrader. Deze zoete witte wijn is gemaakt van druiven die aan de rank bevroren zijn geweest.

Suggesties

Tot slot nog een paar suggesties voor populaire toetjes:

Aardbeitoetjes: Banyuls (Roussillon), Champagne, Monbazillac (Zuidwest Frankrijk) Appeltaart: Vouvray (Loire)

Baklava: Moscatel de Setúbal (Portugal)

Citroenmeringuetaart: Sauternes (Bordeaux)

Crème brulée: Gaillac (Zuidwest-Frankrijk)

Sorbets: Pineau des Charentes (Cognac)

Tiramisu: Passito (Italië).

Kaas

Blauwschimmelkaas: een intens zoete Sauternes of Beerenauslese is prima. Vintage is traditie, maar waarom niet eens een Italiaanse Barbera of Chileense Cabernet Sauvignon.

Kaas op toast: iets jongs en stevigs, zoals een Chileense Merlot. Ook lekker is een droge witte Bordeaux of Rhône-wijn.

Geitenkaas: een gortdroge witte wijn, zoals een klassieke Sauvignon Blanc uit het Loire gebied. Of een intens zoete witte wijn zoals een Sauternes of Vouvray.

Harde kaas: een rode Bordeaux of Tawny Port.

Zachte kaas: hierbij kan men bijna elke rode wijn wel schenken.

Sterke Kaas: een Ruby port doet het bij een sterke kaas vaak goed.

Noten

Bij noten is het heerlijk om een goede Tawny Port te drinken.

 

 

 

 

Comment