Kies een mousserende zoete wijn bij vers fruit


Vers fruit bevat veel zuren. Als je daarnaast wijn drinkt, geeft dat soms een dunne, metaalachtige smaak. Zoete en mousserende wijnen zijn bij fruit een goede combinatie, een frisse Moscato d’Asti bijvoorbeeld. 

 

Chocoladetoetjes

Chocolade is enorm aromatisch, dus een goede balans met dessertwijn is niet altijd even makkelijk. Er zijn maar weinig wijnen die je met chocolade kunt combineren. Ga voor een goede port of Banyuls (wordt wel gezien als dé chocoladewijn), zegt wijnschrijver Natalie MacLean. Bij melkchocolade raadt ze een Muscat de Beaumes-de-Venise of een Hongaarse Tokaji aan. Meer bittere chocola gaat goed met Amarone, een relatief droge rode wijn uit Veneto in Italië. Voor fruit gedipt in chocolade vindt ze Eiswein een echte aanrader. Deze zoete witte wijn is gemaakt van druiven die aan de rank bevroren zijn geweest.

Suggesties

Tot slot nog een paar suggesties voor populaire toetjes:

Aardbeitoetjes: Banyuls (Roussillon), Champagne, Monbazillac (Zuidwest Frankrijk) Appeltaart: Vouvray (Loire)

Baklava: Moscatel de Setúbal (Portugal)

Citroenmeringuetaart: Sauternes (Bordeaux)

Crème brulée: Gaillac (Zuidwest-Frankrijk)

Sorbets: Pineau des Charentes (Cognac)

Tiramisu: Passito (Italië).

Kaas

Blauwschimmelkaas: een intens zoete Sauternes of Beerenauslese is prima. Vintage is traditie, maar waarom niet eens een Italiaanse Barbera of Chileense Cabernet Sauvignon.

Kaas op toast: iets jongs en stevigs, zoals een Chileense Merlot. Ook lekker is een droge witte Bordeaux of Rhône-wijn.

Geitenkaas: een gortdroge witte wijn, zoals een klassieke Sauvignon Blanc uit het Loire gebied. Of een intens zoete witte wijn zoals een Sauternes of Vouvray.

Harde kaas: een rode Bordeaux of Tawny Port.

Zachte kaas: hierbij kan men bijna elke rode wijn wel schenken.

Sterke Kaas: een Ruby port doet het bij een sterke kaas vaak goed.

Noten

Bij noten is het heerlijk om een goede Tawny Port te drinken.

 

 

 

 

Comment