eend.jpg

Eend

Eend: Rijke rode wijn zoals bijvoorbeeld een Pomerol, Saint-Emilion,  Californische Pinot Noir of een krachtige Shiraz.

Kip

Kip in roomsaus: bij zulke gerechten hoort een wijn met karakter, zoals een Pinot Gris uit de Elzas of een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc.

Gebraden kip: bijna elke rode wijn is lekker bij kip. Probeer ook eens een geurige witte, zoals een Chardonnay uit de Nieuwe-Wereld.

Kippenleverpaté: een droge witte uit Bourgogne of Bordeaux, of zelfs een Viognier.

Kippastei: probeer hierbij een Chileense Cabernet Sauvignon of Merlot.

Koude kip: drinkt u hierbij graag een rode wijn, kies dan voor een lichte rode wijn. Drinkt u liever wit, kies dan voor een wijn met spirit, bijvoorbeeld uit het Rhône gebied of Rioja.

Kalkoen

Bij kalkoen kun je zowel witte als rode wijn serveren. Als u voor wit kiest, neem dan een stevige witte bourgogne of een chardonnay, vol en rijk van smaak. Hebt u liever een rode wijn, dan kiest u het best voor een fruitige rode wijn, met een sappige smaak en weinig tannines. Een cru uit Beaujolais is hiervan een mooi voorbeeld, maar ook een bordeauxwijn is een uitstekende keuze. Vooral wanneer u wijnen uit de Libournestreek neemt. Die zijn voornamelijk gemaakt van merlot. Ook onder de nieuwewereldwijnen zijn er heel wat kandidaten, zoals wijnen van niet-houtgerijpte cabernet sauvignon of malbec.

Parelhoen

Bij parelhoen neemt u best een sappige rode wijn, omdat het vlees wit en iets droger is. Met sappig bedoelen we een wijn die een volle mond van rood of zwart fruit heeft. Hoe sappiger de wijn, hoe sappiger het vlees zal worden. U kan bijvoorbeeld kiezen voor wijnen uit de Rhônevallei zoals Gigondas of Hermitage of Italiaanse wijnen zoals Chianti Classico.

 

 

 

Comment