Varkensvlees

 

Varkensvlees wordt tot het witte vlees gerekend. Veel varkensvlees zal dus ook goed samengaan met witte wijn. Over het algemeen zullen dat wijnen zijn die een flinke ‘body’ moeten hebben. Maar als er bijvoorbeeld een zoetzure saus, zoals in de Oosterse keuken, bij geserveerd wordt, kan dat toch een verrassende combinatie opleveren. Er zijn echter ook delen van het varken en bereidingswijzen die om een uitgesproken rode wijn vragen, zoals met spareribs vaak het geval is.

Babi Pangan: Dit gerecht uit de Oosterde keuken vraagt om een vrolijke witte wijn met zoete tonen, zoals een Gewürtztraminer uit de Elzas. Een niet droge Rosé kan ook mooi matchen.

Cordon Bleu: Aangezien hier kaas en ham om de hoek komen kijken kan men kiezen voor een rode of een witte wijn. Al naar gelang de voorkeur. Bij wit denken we aan een volle Chardonnay uit de Nieuwe Wereld, of witte Rioja.

Ham: Gekookte ham: Lichte charmante wijnen zoals Pinot Blanc, Pinot Grigio, Orvieto, of lichte rosé.

Gekookte ham: Wijn met karakter, zowel wit als rood, maar dan zonder tannine. Kijk rond in de Loirestreek. Touraine, rood en wit. Een Champagne met een licht zoetje (als tegenhanger van het zout) kan ook uitgeprobeerd worden.

Karbonade: Ook hier weer een keus tussen wit en rood. In tegenstelling tot wat men zou verwachte is de rode wijn beter passend bij een lichte, rosé gebakken karbonade, terwijl bij een doorbakken stuk vlees witten wijn heel mooi kan passen. Wel een witte met een vol karakter, dus kom je snel bij Chardonnay uit de Nieuwe Wereld, of een Viognier uit Zuid Frankrijk. Bij rood kijkt men in Duitsland en Oostenrijk.

Rollade: Hier hangt veel af van de bereiding en begeleidende saus. Bij sauzen met zuren kies een stevige Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, of een droge Rosé uit de Provence of Loire. Met een stevige bruine saus, zoek het gerust in een klassieke rode wijn. Bordeaux, Piemonte (Barolo), Chianti, maar ook het zuiden van Italië levert stevige wijnen zoals die van de druiven Nero d´Avola en Negroamaro. Zeg ook maar ja tegen een Rioja, en een Carmenère? Daar kan men ook heel gelukkig mee worden.

Spareribs: Kies hier voor rode wijnen met een licht zuur. Bijvoorbeeld wijnen uit de Languedoc, zoals Minervois, Corbières, maar ook rode wijnen uit Duitsland en Oostenrijk. Primitivo of Zinfandel.

Varkenspâté: Wijnen met zuren, zoals de Sauvignon Blanc en jonge Chenin Blanc/Steen of een rode, frisse wijn zoals Beaujolais of een gekoelde Carbenet Franc uit de Loire.

Varkenshaas: Ook hier is het het allerbelangrijkste te weten hier de begeleidende saus smaakt: met zoet: Neem dan ook een witte wijn met zoettonen, zoals een Gewürtztraminer, een houtgelagerde Chardonnay.

Braadworst: Rode wijnen, hout gelagerd, uit landen ronde de Middellandse Zee, die krachtig weerwerk bieden tegen het stevige vet.

Gekookte worst: Hier kan men een niet hout gelagerde Chadonnay tegenaan zetten. Ook een Gewürtztraminer of een Grüner Veltliner kan men er rustig naast schenken. Wil je een passende rode wijn? Pak dan een Elzasser Pinot Noir of en Italiaanse Bardolino.

Gerookte worst: Neem een wijn uit de Rhône of eentje met Syrah/Shiraz. Ook wijnen met Tempranillo, zoals veel wijnen uit Spanje. Rode wijnen uit de Nieuwe Wereld, zoals de Pinotage, de Malbec en Carmenère. Maar wie een voorkeur heeft voor wit moet een een Viognier proberen.

Salami: Zoek het maar in Italië: een rode wijn uit Veneto of Piemonte, of ga naar Puglia of Sicilië. En als u ertussenin ook iets aantreft dat rood is, gewoon doen zoals wijnen uit Campania.

 

Varkens-entrecôte: een goede Pinot Noir.

Comment