Variatie per vissoort

De vissoort heeft invloed op de wijnkeuze. We maken onderscheid tussen witvis zoals koolvis, kabeljauw en pangasius en vette vis zoals tonijn en zalm. Combineer witvis met witte wijnen zoals Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, een witte Bourgogne of een goede mousserende wijn. Bij vette vis passen lichte rode wijnen zoals een Pinot Noir, Gamay, Sangiovese of Grenache. Probeer ook eens een rosé ter vervanging van een volle, witte wijn zoals Chardonnay.

De bereidingswijze bepaald

De bereidingswijze bepaalt ook mee welke wijn past. Bij gefrituurde vis passen wijnen met bubbels zoals Champagne, Prosecco of Cava. Als u niet van mousserende wijnen houdt probeer dan de Portugese Vinho Verde, een lichte witte wijn. Een Sauvignon Blanc of Pouilly-Fumè is lekker bij gepocheerde vis. Bij gegrilde vis passen volle witte wijnen zoals Tavel, Condrieu of Californische Chardonnay of een lekkere rosé. Bij lichtgebakken witvis past een droge witte wijn zoals Entre-deux-mers, Chablis, Pouilly-Fuissé, Chenin Blanc, Soave, Verdicchio of witte Rioja. Bij vis gebakken in vettige sauzen past een droge witte wijn met een volle smaak zoals Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Pinot Blanc, Chardonnay of Chablis. Barbecuen met vis? Kies dan voor een witte wijn zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc of Pinot Blanc. Gerookte vis heeft vaak een sterke smaak, hierbij past een Pouilly-Fumè, Sancerre of een Californische Fume Blanc of een Pinot Noir.

Pas op met pittig

Pas op met specerijen zoals kerrie, cayenne, sambal en paprika en pittige Aziatische gerechten. Deze overheersende smaken kunnen de wijnsmaak compleet doen vervagen. Wilt u bij uw pittige gerecht toch graag wijn drinken, kies dan voor fruitige rode wijnen of lichtzoete witte wijnen zoals Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas of een lichtzoete Riesling van de Moezel.

Schaaldieren

Koude kreeft: dit vereist echt een eerste klas Bourgogne of iets vergelijkbaars uit de Nieuwe-Wereld.

Kreeft thermidor: dit gerecht geeft u de kans een oude Bourgogne of Hermitage Blanc tevoorschijn te halen.

Gevulde Krab: droge Riesling of witte Rhône wijn.

Schelpdieren

Kaviaar: hier is een mooie, goede champagne of prosecco heerlijk bij.

Oesters: een Chablis of Sancerre Pouilly Fumé.

Mosselen met frieten: Muscadet, Italiaanse Pinot Grigio.

Sushi

Een geurige Chardonnay uit de Nieuwe-Wereld.

Comment